Lezing gehouden door Dr. Boog † , orthopeed.
Vraag: Is er een verband tussen slijmbeursontstekingen en artrose?
Antwoord: Slijmbeursontstekingen kunnen ook zelfstandig optreden, en bij poly-artrose hoef je geen slijmbeursontsteking te hebben. Bij gewrichtsklachten worden de twee wel vaak met elkaar in verband gebracht, maar het zijn op zichzelf staande entiteiten.
Vraag: 20 jaar geleden ben ik afgewezen voor een rugoperatie, omdat er teveel wervels in het spel zijn. Zijn er op dat gebied nieuwe ontwikkelingen?
Antwoord: Vastzetten van wervels is een mogelijkheid, als er op één plek artrose is het een goede optie. Als er een groot gebied met artrose is wordt het moeilijker, omdat een groot deel van de wervelkolom dan stijf wordt.
Vraag: Bij een spondylodese kan er vastgezet worden met een soort spiralen, waardoor de beweeglijkheid blijft. Ik dat aan te raden?
Antwoord: De bedoeling van vastzetten van de wervels is juist dat er geen beweeglijkheid meer is. De spiralen kunnen gebruikt worden om vooraf goed vast te stellen welk niveau het probleem veroorzaakt. Hieruit kan je dus, omdat je telkens een ander niveau beweeglijk houdt, afleiden welk gebied geopereerd moet worden.
Vraag: Wat is de oorzaak van stenose?
Antwoord: Stenose is een vernauwing. Dat kan optreden bij bloedvaten (denk aan etalagebenen), maar ook in de wervelkolom. Er vormt zich dan bot en de uittreedplaats van de zenuwwortels wordt te nauw. Als je bot weg haalt is het probleem opgelost, maar het bot blijft groeien en kan op termijn dezelfde problemen geven. Daarom worden de wervels vastgezet.
Vraag: Is beweging en belasting goed bij rugklachten?
Antwoord: Bij artrose moet je blijven bewegen, omdat je anders veel stijver wordt. Maar zoek de gulden middenweg.
Vraag: Ik heb nekproblemen, in een bepaalde houding zitten de zenuwen bekneld. Niets heeft geholpen aan therapie.
Antwoord: Ook dit is een stenose, dus als het kritisch wordt de overmatige botgroei weg halen. Hiervoor moet je terecht bij een neurochirurg of een orthopeed.
Vraag: Is deze operatie gevaarlijk?
Antwoord: Op een bepaald moment gaan de zenuwwortels minder goed functioneren en ook de spieren gaan minder goed werken. Als deze neurologische problemen ontstaan is opereren aan te bevelen. Het is een grote operatie, en hoe groter de operatie, hoe groter de mogelijke complicaties. Omdat het zenuwweefsel al beschadigd is voor de operatie zal het zich ook moeilijker herstellen.
Vraag: Na een geslaagde heup operatie ondragelijke rugpijn, die niet reageert op medicijnen. Ik loop nu bij de pijnpoli. Maar hoe kan dat?
Antwoord: De pijn in de slechte heup kan mede veroorzaakt zijn door een slechte rug en dat is dus door de heupoperatie niet verminderd. De pijn aan het gewricht waar je aan geopereerd bent is weg, het volgende slechte gewricht wordt nu het belangrijkste. Je blijft deze pijn houden.
Vraag: Heeft poly-artrose invloed op de tussenwervelschijven?
Antwoord: Ja, discopathie (vermindering van de hoeveelheid vocht in de tussenwervelschijven en daardoor het inzakken hiervan) krijgt iedereen op gevorderde leeftijd, maar bij poly-artrose gaat het sneller.
Vraag: Nieuw is de discusprothese. Helpt dat?
Antwoord: In het algemeen kan je stellen dat het vrij nieuw is en dat daarom nog niet bekend is wat de toekomst brengt, maar voorzichtig kan gesteld worden dat de pijn lang niet altijd over gaat.
Vraag: Zijn er andere/nieuwere ontwikkelingen voor de behandeling van artrose in het buitenland?
Antwoord: Die zijn eigenlijk het zelfde als in Nederland
Vraag: Is een zooltje in de schoen goed bij beenlengteverschil?
Antwoord: Bijna niemand is symmetrisch. Pas als er klachten zijn het beenlengteverschil corrigeren. Maar het kan zelfs zo zijn dat je meer klachten krijgt als je gaat corrigeren. Dus zolang er geen klachten zijn niets doen. Beenlengteverschil is geen aanleiding voor artrose.
Vraag: Wat is de beste houding op de fiets bij artrose van de rug?
Antwoord: Een bolle rug is beter dan een holle rug, want die geeft pijn. Dit geldt ook bij lopen. Zorg dat als je zit je rug ook steun heeft, en er geen holte is tussen je rug en de stoel.
Vraag: In het verleden bij de zwangerschappen last gehad van zwangerschapsreuma. Elke zwangerschap werd het erger. Na de 4e zwangerschap veel erger en langduriger. Bij de dochter is bekkeninstabiliteit geconstateerd. Is dit ook een hormonenkwestie?
Antwoord: Bekkeninstabiliteit hoort niet bij poly-artrose. Omdat het in de zwagerschap optreedt, doet dat vermoeden dat het met hormonen te maken heeft, maar men weet nog niet hoe dat zit. Er zal altijd symptomatisch behandeld moeten worden.